Istorija kluba Gligorić


Šahovski klub Svetozar Gligorić osnovan je 1963 godine. Do 1968 aktivnosti kluba svodile su se na interna takmičenja dok se od početka 1969 godine pa do danas klub permanentno takmiči u različitim šahovskim ligama pod pokroviteljstvom Švajcarskog šahovskog saveza. Osnivač šahovskog kluba je pokojni Miša Pavlovic a zaslugu za dobijanje imena kluba nose i Borivoje Dunđerski i Voja Petronijević.

Bitno je napomenuti da je klub od svog osnivanja funkcionisao kao sekcija podružnice Cirih kluba Jugoslovenskih građana Cirih.

Prvu ekipu Svetozara Gligorića u periodu od 1969-1994 predvodio je Miša Radović. Za ekipu su još nastupali Dragomir Vučenović, Veselin Nikolić, Miroslav Desančić, Milan Ugarčić, Stanislav Valenčak. Najveći uspesi ekipe su ulazak u Nacionalnu A ligu Švajcarske 2007 god., pobeda na šahovskom prvenstvu Ciriha 1975 i 1997 god. i osvajanje prvog mesta na Jugoslovenskom ekipnom amaterskom prvenstvu na ostrvu Krk. U istom periodu SK Gligorić nastupa i sa svojom drugom i trećom ekipom u promocionoj i prvoj klasi.

Početkom devedesetih nakon nekoliko godina krize i pada rezultata odpočinje ponovno reorganizovanje kluba. Klub organizuje prvomajski i turnir povodom dana republike na kojima se uglavnom okupljaju Jugosloveni udruženi u klubove pri šahovskom savezu Švajcarske.

Da pomenemo da su dosad gosti kluba bili istaknuti Jugoslovenski i svetski šahovski velikani: Gligorić 4 puta, Matulović, Ivkov, Damjanović, Keres,Talj, Smislov, Botvinik, Spaski. Klub su u ovom periodu predvodili Miša Pavlović,Voja Petronijević, Dragan Zdravković, Jovan Gajić, Mile Kukobar,Blaško Šarić, Bora Dunđerski, Željko Rakazović, Boško Lapčić, Zivomir Ignjatović,Slavoljub Vasić, Petar Gavrić, Šibalic Dragan. Hteo bih ovom prilikom da odam čast i da podsetim na imena onih članova koji danas nisu među nama. Voja Petronijević, Dragan Ristić, Budimir Todorović, Niko Nikitović, Slavko Gajić, Miša Pavlović, Stanko Vukašinović, Ljuba Stokić,Jovo Gajić.

Istinski procvat šahovski klub Svetozar Gligorić doživljava u drugoj polovini devedesetih kada se nesebičnim zalaganjem i radom Jove Gajića, Vasić Slavoljuba, Gavrić Petra i Rakazović Željka stvaraju osnovi danasnjeg Gligorića. Epilog toga je i ponovni trijumf na Ciriškom prvenstvu i ponovna pobeda nad tada aktuelnim klubskim prvakom Švajcarske (Šah-Gezelsaft Cirih) 1997.godine.

1998. pridruživanjem SK Šumadija klub dobija na masivnosti i po prvi put se takmiči sa četiri ekipe.

Danas je Gligorić klub koji se takmiči u više Švajcarskih liga , klub sa 50 aktivnih članova i sopstvenim modernim prostorijama. To je klub koji se kvalitetom ustalio tik iza 3 najbolje ekipe ZH kantona a daleko ispred ostalih 50-ak. Danas taj klub ulaskom u prvu Švajcarsku lige i svojom organizacijom, kvalitetom i rezultatima na najbolji način predstavlja kreativnost, um i patriotizam svojih članova. U rukovođenju kluba učestvuju Gavrić Petar , Šibalić Dragan , Ignjatović Živomir , Mitić Ivan, Jovanović Dobrivoje, Vasić Slavoljub, Filipović Marko, Miškovic Zoran, Ristevski Saško. Klub je pored potpune integracije u Švajcarskom šahovskom savezu generator i centar oko koga se okupljaju i ostali Srpski šahovski klubovi u Švajcarskoj pa i šire. Tradicionalni Svetosavski i Vidovdanski turniri jedni su od najposećenijih turnira u Švajcarskoj i pravi praznici šaha. Boje i ime kluba danas brane pripadnici 7 naroda . Brane svojim znanjem i umešnošću ali i čašću i ponosom.

Klubsko veče

Petkom od 19:00 – 23:00h

Aktuelnosti

Sponzori

Prostor za Vašu reklamu